Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Μια διαφορετική μουσική πρόταση..

Το όνομα του αμυδρά ακούγεται στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης..

Ωστόσο, ο Yo Yo Ma είναι ένας από τους σπουδαιότερους τσελίστες, της διεθνούς μουσικής σκηνής, με ρεπερτόριο, ξεχωριστό, και πολυποίκιλο..

Δείγματα της ικανότητας του να εναλλάσσει το ρεπερτόριό του, αποτελούν οι πολυάριθμες ηχογραφήσεις, κλασσικής μουσικής, Μπαρόκ έργων, Αμερικάνικης bluegrass μουσικής, παραδοσιακών Κινέζικων μελωδιών, Αργεντίνικων Τangos του συνθέτη Astor Piazzolla, καθώς ακόμη και μουσική του μοντέρνου μινιμαλιστή Philip Glass...

Την άνοιξη του 2003, στη Ρώμη, ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης, Ennio Morricone, ηχογράφησε μερικά από τα μεγαλύτερα έργα του, διασκευασμένα για τσέλο, σε συνεργασία με τον Yo Yo Ma..

Ο Μοrricone είπε γι΄αυτόν:

" Όταν έκανε εξάσκηση, παρατηρούσα το δοξάρι του, και πρέπει να πω πως για να μπορεί να παίζει κανείς έτσι, χρειάζεται βαθιά μελέτη.. Η σύνδεση μεταξύ του σώματος, του μπράτσου και του οργάνου του ωστόσο, μ΄έκανε να συνειδητοποιήσω πως, δεν ήταν μόνο η μελέτη.. Ήταν η ψυχή του.. μέσα απ' την οποία έβγαινε αυτός ο υπέροχος ήχος.."

Ο Μa πρίν λίγες μέρες, συμμετείχε στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Αμερικής.. και ήταν ένας σημαντικός λόγος να γίνει αναφορά σ' αυτόν και το έργο του, και στην Ελλαδίτσα μας.. ( στη ΝΕΤ φυσικά, οι άλλοι έδειχναν τη Beyonce και τα φορέματα της κας Obama..)

Δεν πειράζει.. Έστω κι έτσι, ας δίνεται η αφορμή, να ξεφεύγει λίγο ο νους και η ψυχή, από τα ίδια και τα ίδια, τα επιβαλλόμενα και χιλιοφαγωμένα.. ( τρέμε Πέγκυ..!!! )

Καλή χρονιά γεμάτη μουσικές, χρώματα και χαμόγελα..


6 σχόλια:

ikor είπε...

Ωραίο το τσέλο, αλλά σαν τη λύρα δεν είναι! :-)

Καλή χρονιά eirini! Γεμάτη ήχους, χρώματα κι αρώματα!

Eirini είπε...

Κάθε ένα, έχει τη μοναδικότητά του..

Ωστόσο, οι εσωτερικές αισθήσεις, τα βιώματα, οι εικόνες, είναι αυτά που μας κάνουν να αγαπάμε περισσότερο κάποιους ήχους..

Οπότε αντιλαμβάνομαι και την αγάπη σου για τη λύρα.. αλλά συμβουλεύω: be open minded.. αξίζει !!! :)

Matrix είπε...

Εγώ πάλι θα έλεγα το σαντούρι :)

Καλή χρονιά και από εδώ.

Eirini είπε...

Αγαπημένε μου Μatrix..

ένα δώρο για σένα, το παρακάτω link..

http://www.youtube.com/watch?v=b7D3kNFlwHI&feature=PlayList&p=6CDD47BF25C82882&playnext=1&index=2

..και για την ιστορία, αυτή την ανατριχίλα που μου προκαλεί ο ήχος των παραδοσιακών οργάνων, δεν την έχω νιώσει ακούγοντας τσέλο..:)

Υ.Γ. Επιβάλλεται συνάντηση ε?

barel είπε...

Πολύ καλή η προτασή σου eirini. Μου αρέσουν ιδιαίτερα αυτά τα ακούσματα.

Eirini είπε...

Ευχαριστώ barel..Και μένα είναι από τις αγαπημένες μου μουσικές..

Καλημέρες..